Wasbak of waskom verstopt (2024)

Wasbak of waskom verstopt? 3 tips om daar iets aan te doen

Zit de wasbak verstopt of loopt de waskom niet meer door en weet u niet goed wat daaraan te doen? Met een paar handige tips hoeft het badkamermeubel eronder niet uit elkaar om ervoor zorgen dat het probleem opgelost wordt. In deze blog leest u hoe u het water weer netjes weg laat lopen bij een verstopte wasbak of waskom!

Tip: benieuwd naar de oorzaak van een verstopte wasbak? Dat kan bijvoorbeeld komen door haren in de afvoer. Probeer die zo min mogelijk weg te laten spoelen. Gooi ze in plaats daarvan in de afvalbak. Door alleen water door de afvoer te laten stromen, voorkomt u verstoppingen.

Een mooi badmeubel met daarop een waskom of een wastafel is een prachtige keuze. Als de afvoer verstopt is geraakt kan het echter wat onhandig zijn, omdat u niet overal goed bij kunt. Het is dan de moeite waard om onze handige tips te gebruiken, waarmee u voorkomt dat u daar meteen een vakman bij nodig heeft.

Tips om de wasbak of waskom te ontstoppen

Benieuwd naar onze tips om de wasbak of waskom te ontstoppen en het water weer weg te laten lopen? Wij zetten de tips op een rij:

  • Gebruik soda en zorg voor een schoonmaakbeurt
  • De aloude plopper
  • Een ontstoppingsveer voor de wasbak

Gebruik soda en zorg voor een schoonmaakbeurt

Een wondermiddel voor dit soort klussen is soda. Waarschijnlijk heeft u het thuis gewoon in het keukenkastje staan, waardoor het eenvoudig is om hier gebruik van te maken. Pak er een emmer bij en vul die met heet water. Het is belangrijk om de kraan even door te laten lopen voordat u daar de emmer mee vult. Gebruik een kraan waarbij de afvoer het nog wel doet, om het water niet nog verder op te laten lopen.

Doe de soda in de emmer met het hete water en roer het een paar minuten goed door elkaar. Als er veel water in de wastafel of de waskom staat, kunt u dat er eerst proberen uit te halen. Zo is het soda-mengsel eerder bij de verstopping.

Tip: niet krachtig genoeg? Doe er een kopje azijn bij. Dit gaat bruisen, dus houd enige afstand om te voorkomen dat er spetters in uw gezicht terechtkomen.

Het is daarnaast een goed idee om de wastafel een keer goed schoon te maken. Bevindt de verstopping zich in het eerste deel van de afvoer? De kans bestaat dat u het door schoon te maken weer in orde kunt krijgen. Het is belangrijk om de sifon los te maken en die te reinigen. Ditzelfde geldt voor de afvoerbuis. Door dat regelmatig te doen voorkomt u dat er (verdere) verstoppingen zullen ontstaan.

De aloude plopper

Lukt het niet met het mengsel en is het al te laat om de wastafel nog goed schoon te maken? Dan is het een goed idee om de aloude plopper te pakken. Zet die in een laagje water op de afvoer. Duw de rubberen plopper stevig naar beneden, om het water eruit te krijgen. U merkt dat de plopper zich vast zal zuigen, waardoor u de kans heeft om de wastafel te gaan ontstoppen.

De zuigkracht die er ontstaat kunt u gebruiken tijdens het weer omhoog halen van de plopper. Houd er rekening mee dat dit helaas geen oplossing biedt bij hardnekkige verstoppingen, omdat daar nog meer kracht voor nodig is. Toch kan het soms uitkomst bieden, vooral in combinatie met het eerdere gebruik van de soda. Probeer de wasbak of waskom op die manier te ontstoppen. Soms is het nodig om het gebruik van de plopper een aantal keer te herhalen. Op die manier kunt u het vuil als het ware losweken, zodat u het uiteindelijk kunt verwijderen.

Een ontstoppingsveer voor de wasbak

Lukt het niet met de soda en/of met de plopper? Dan is het belangrijk om gebruik te maken van meer grondige materialen. De kans is kleiner dat u ‘m thuis heeft liggen, maar u heeft er een ontstoppingsveer bij nodig.

Let op: het gebruik van de ontstoppingsveer is krachtig, maar daardoor ook gevaarlijker. Zorg ervoor dat u goed weet wat u doet. Bij verkeerd gebruik kunnen de leidingen beschadigd raken en kan de veer zelfs vast komen te zitten in de afvoer.

Vraag iemand met meer ervaring naar het precieze gebruik van de veer. Probeer met dit instrument een gat te maken in de verstopping. Door deze door te prikken met de veer, ontstaat er lucht. De verstopping is dan gemakkelijker te verwijderen, bijvoorbeeld met de soda of met de plopper uit de vorige stappen.

Het is belangrijk om de verschillende tips met elkaar te combineren. Lukt dat toch niet goed of durft u het niet aan? Dan is het verstandig om een vakman in te schakelen.

Wasbak of waskom kopen: uitgebreid assortiment

Wilt u een nieuwe waskom of een wastafel kopen, zodat u die goed kunt onderhouden en schoonmaken om verstoppingen te voorkomen? U heeft online de keuze uit verschillende mooie wastafels, afgestemd op de rest van uw interieur. U kunt online ook verschillende waskommen bekijken. Heeft u liever een badkamermeubel met wasbak in één? Ook die vindt u in ons assortiment!

Vindt u het lastig om er online een keuze uit te maken? Kom dan naar één van onze showrooms, waar we u de verschillende modellen graag laten zien. Bovendien kunnen onze specialisten u meer vertellen over de diverse materialen en handige toepassingen.

Wasbak of waskom verstopt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 5917

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.